ledigaveckor
prislista
bokning
resahit
kontakt
hem


stadsvapen
Vår lägenhet Runt knuten Våra kvarter Nice Kartor


golf
Golfaren

nicestad  
 


                                      Staden Nice

Nice, eller på italienska Nizza, är en stad belägen i sydöstra Frankrike, i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur vid Medelhavskusten. Orten benämndes tidigare "Nissa" på svenska, men numera är "Nice" den dominerande namnformen. Staden täcker en yta av 71,91 kvadratkilometer, och befolkningen uppgick till 346 900 invånare år 2005.[1][2] Nice räknas som centrum för den Franska rivieran. Där ligger bland annat regionens största internationella flygplats. Det sammanhängande storstadsområdet hade en beräknad folkmängd av 927 000 invånare år 2007, vilket täcker en yta på 721,08 kvadratkilometer och omfattar bland annat Antibes och Cannes.[1][3] Nice ligger i departementet Alpes-Maritimes som i stora drag stämmer överens med det historiska grevskapet Nice (Comté de Nice). Den 11 december år 2000 skrev EUs ledare under ett fördrag i Nice, det så kallade Nicefördraget.

 

Nice grundades runt 350 f.kr. av grekiska sjöfarare, som kallade kolonin Nikaia (av Nike på grekiska, som är den grekiska segergudinnan). 154 f.kr. åtföljdes grekerna av romarna, som bosatte sig längre upp vid nuvarande stadsdelen Cimiez. På 900-talet regerades Nice av grevarna i Provence och hamnade under Amadeus VII av huset Savoy 1388. På 1700- och 1800-talen ockuperades Nice tillfälligt av fransmännen flera gånger men blev inte definitivt franskt förrän 1860, då Napoleon III slöt avtal med huset Savoy.

Det italienska inflytandet är fortfarande märkbart i staden, bland annat i gatunamn och restauranger. Den lokala dialekten "niceanskan" (franska: Niçois; niseanska: Nissart) låter som en blandning av franska, italienska och provensalska. Den skiljer sig så pass mycket från franska att den ofta räknas som ett eget språk. Lokalnyheter på TV läses på niceanska men endast en bråkdel av befolkningen behärskar språket. Nice har en alldeles egen matkultur där bland annat socca (en sorts pannkaka), pissaladière (en sorts lökpizza), bouillabaisse (fisksoppa) och salade nicoise återfinns som specialiteter. Kulturlivet är rikt med många museer, särskilt känt är kanske Matisse-museet, men även Chagall-museet är värt ett besök. Den etniska mångfalden i staden gör att det finns många arabiska, östasiatiska och afrikanska affärer, marknader och restauranger.

 

Bland stadens sevärdheter märks strandpromenaden La Promenade des Anglais som sträcker sig utefter den långa stranden, Hôtel Negresco som är stadens mest prestigefyllda hotell, La Colline du Château där ruinerna av ett gammalt slott återfinns och katedralen Notre Dame. Annat sevärt är den ryska katedralen och gamla stan med sin berömda marknad.

Återgå till början av sidan


                                 Golf

Runt franska Rivieran finns många banor, flera mycket bra. Strax väster om Nice i närheten av Cannes ligger de  första pärlorna. Cannes-Mougins och Royal Mougins är banor med gamla traditioner, sägs vara spektakulär men relativt dyr golf. En mer prisvärd runda kan man få på den anrika klubben Cannes-Mandelieu, där färjetur över en kanal för att komma till nästa tee ingår. Här finns också en restaurang som har rykte om sig även utanför golfvärlden.

Golf Country Club de Saint Donat är en bana designad av Robert Trent Jones JR, en trevlig och omväxlande bana som sägs vara den första moderna banan på Rivieran där annars många golfbanor präglas av brittiskt influerad banarkitektur.

En av franska rivierans mest kända golfbanor är Grande Bastide som ligger mellan Nice och Grasse. Här bjuds på en bländande utsikt över parfymstaden Grass och omgivningarna.
I närheten här ligger också golfbanan Golf dÓpio Valbonne som byggdes redan 1963.

En bra länk till rivierans golfrike är:  www.golfworldtravel.se